Novi Sad
04.08.2010.
16:52 > 17:54
Pregledi kod specijaliste ortopeda se na novosadskoj Poliklinici zakazuju samo jednom mesečno, a pacijenti koji uspeju da zakažu termin ponekad čekaju celo prepodne pa odu kući neobavljena posla jer se lekar ne pojavi, navodi slušateljka našeg radija.
  • Redakcija 021

    19.11.2013 08:09
    POZIV
    Jovane, posaljite nam mejl na radio021@021.rs. Hteli bismo da napravimo pricu o ovom slučaju.
  • Jovan

    19.11.2013 07:58
    Tek da se evidentira da se ništa nije promenilo za
    Tek istine radi, siuacija je ista i nakon tri godine... Danas je 19.11.2013. godine.
    Zakazati pregled detetu kod ORL specijaliste u klinici je nemoguća misija... Sve uz novu tehnologiju i android telefon koji poziva na pet sekundi pošto evidentira zauzetu liniju. U periodu od 7 do 8 časova, oko 800 poziva, svi neuspešni, tj zauzeti, čitaj podignuta slušalica. Da li je spisak već napravljen, pitam se... Jedan dan mesečno se zakazuje i to na njihov broj telefona za zakazivanje 021/6610102.
    Nakon sat vremena neuspešnog zvanja, dođoh u iskušenje da se žalim pismeno sa sve sa uslikanim spiskom broja poziva na telefon za zakazivanje kcv vojvodina. Ali ne lezi vraže, nigde nijedne email adrese za žalbe i pritužbe građana, očigledno je da oni misle da rade besprekorno i da za tim nema potrebe. Toliko o transparentnosti rada, neće da stave na web sajt http://www.kcv.rs/rs/kontakt.html mejl već samo telefon zaštitnika pacijentovih prava. I prošli put za starije dete smo zakazali kod fizijatra tek nakon pretnje da ćemo se žaliti.
    To je sramota za naše zdravstvo a i državu. Čak i ako uzmemo u obzir da nema dovoljno lekara, da se Novi Sad udvostručio, i sve ostalo što može biti olakšavajuća okolnost, ipak je sramota. Pre skoro godinu smo bez problema zakazali na toj istoj klinici kod istog ORL pregled koji se plaća jer je nakon radnog vremena lekara i uredno ga platili 3500. Sa svom dobrom voljom da razumem, ne mogu se oteti utisku da se ovakva situacija pravi sa namerom da se podstaknu plaćeni pregledi. Platićemo mi pregled ponovo, jer ne možemo sebi da priuštimo taj luksuz da se igramo sa detetovim zdravljem.
    Ono što je takođe sramota, jeste da se nakon svih priča, situacija godinama ne menja, čemu je dokaz i ovo moje pisanije kao reakcija na članak od pre tri godine. Ni u medijima se ne reaguje puno, tek s vremena na vreme, a situacija se evidentno neće promeniti bez nekog većeg medijskog i javnog pritiska. A i za novinare je pitanje, zašto o tom ne pišu više, to je višegodišnji problem koji opterećuje mnogo ljudi. Mnoogo ljudi koji uredno plaćaju zdravstveno osiguranje i nemaju mogućnost da se odreknu plaćanja istog i da se leče privatno. A do državnog zdravstva ne mogu da dopru. Da li sad treba svi nezadovoljni da se organizuju u udruženje i pokrenu protestnu web stranicu u svojoj režiji ili na fejsbuku da bi se o tome čulo? Izgleda da treba.
    Ej Srbijo Majko....
  • 06.08.2010 07:50
    moram nastaviti kod NAPOMENA svi pregledi su kod privatnika, zakazivanje za laboratoriju i ultrazvuke isto kao kod nas putem telefona,zakazivanje nije preko kol centra, nego direkt,laboratorija,direkt ultrazvucni pregled, lekar opste prakse se ne zakazuje,cudo jedno laboratorija poluprazna takodje i kod ultra zvuka, pacijenti koji su bili pre mene na redu a videli da mi je izuzetno lose sami su predlozili da udjem u ordinaciju cim lekar pocne da radi-pre pocetka rada,lekar dodje u cekaonicu pozdravi pacijente, gde god se ide kod lekara u cekaonimama je i kutija sa raznim igrackama za decu kao i po par knjiga za razlicit uzrast deteta, ako pacijent dodje sa detetom.. a mene sve vise trese groznica i drma temperatura, skace pritisak,tako je na jugu FR ne znam na severu kako je niti u Parizu
  • 05.08.2010 22:29
    Uopste mi nije jasno/jeste ali tesko prihvatam/ cinjenicu da i pored redovnog izdvajanja za socijalno zdravstveno osiguranje jos svaki put se mora platiti po 50,oo dina ulazak u ordinaciju, sve vrste laboratorijske analize, ultrazvuka itd,ako mi kazu da je tako u Evropi onda nek ide sve bestraga, jer nije tako, ko ima socijalnu zastitu NE PLACA preglede, a ko nema-sto je retko, tada su pregledi jeftiniji nego kod nas, evo primer, kompletni ultrazvuk-jetre,slezine,gusterace,tank i debelo crevo,bubrezi iznosi neverovatnih al istinito samo 50,60 evra,kompletna krvna slika sa biohemiskim sastavom krvi=40,70 evra,odlazak kod lekara opste prakse koji je predlozio analize/prvi put/ i posle dobijanja rezulta kako bi odredio terapiju je 40,oo /2x20,oo evra/,antibiotik za 7 dana terapije 1 kutija 7,oo evra /2x7,oo=14,oo evra/ posedujem racune pregleda i apoteke,bolest ne bira gde ce se i kada ce se covek razboleti a ja kao turista nemam francusko osiguranje NAPOMENA svi pregledi su kod privatnih lekara, apoteka takodje, sve se desavalo ove godine,jedino su dentisti i proteticari skuplji od nasih
  • xy

    05.08.2010 09:40
    Dokle i zasto?
    Pa trebalo bi vec jednom poceti pisati o ovim stvarima. Zakazivanje u poliklinici i nacin pregleda tamo, uz stajanje celo jutro i iscekivanje lekara, stara je praksa koju su doziveli svi koji su morali na pregled tamo. To se godinama ne menja, a slabo se o tome pise i govori. U Domovima zdravlja se jos nesto i desava i pokusava se promeniti ali ovde ni makac. Ovo sa ortopedijom nikako nije izdvojen slucaj, tako je na svakom odeljenju. A jos jedna stvar mi je potpuno nejasna-zasto kod lekara urologa mozete da se pregledate jedino u poliklinici, zar nije logicno da urolozi (poput ginekologa za zene) rade bar u jednom Domu zdravlja, mislim da bi se tako bar za nijansu rasteretilo mucno cekanje kod istog u poliklinici i ostavila se ljudima mogucnost da biraju drzavnog ili privatnog lekara. Ovako-u nemogucnosti da cekaju u poliklinici da bi uopste i zakazali pregled, primorani su da placaju preglede privatno.
  • Бесплатно здравство

    05.08.2010 09:34
    Ма 50,00 динара ми је сестра одмах наплатила чим сам казала да ћу тражити ПАПА-тест, пре него што сам и видела доктора.

    А 100+50 дин. тако пише на рачуну за ултразвук, плаћеном и издатом пре и него што сам ушла на преглед ултразвуком. Добила сам откуцан налаз и 2 сликице од доктора.

    Говорим о Дому здравља на Булевару.
  • Mama

    05.08.2010 08:35
    O načinu zakazivanja nemam ništa lepo da kažem, pogotovo za Polikliniku. Anonimus je u pravu da nedostaju lekari, ali je nedavno rečeno (kad su pompezno otvorili novi urgentni centar) kako im Ministarstvo zdravlja ne odobrava da zaposle nove ljude, pa će postojeći kadar preraspodeliti! A što se tiče ginekologa, išla sam privatno godinama i sad sam, kad me stisnula kriza, zakazala u petak za ponedeljak, obavila sve - i pregled i papa i bris za džabe uz jako ljubaznu doktorku (na Limanu). Bila sam blago rečeno šokirana - brzo, efikasno i ljubazno i to za džabe! Ne znam kakv je to protokol o kome govori prethodna čitataljka - možda bi trebalo da se obrati zaštitniku prava pacijenata.
  • Бесплатно здравсто

    05.08.2010 07:36
    Ево мог недавног искуства са прегледом код гинеколога: Петком се заказује преглед код изабраног гинеколога за следећу недељу. Једно заказивање је један преглед и једна затражена анализа: или контрола секрета или ПАПА-тест или вагинални ултразвук. На моје питање зашто се ове три ствари не ураде одједном одговор је био да је тако предвиђено Протоколом!?

    Дакле: потребно је три петка за заказивање и три недеље, 21 дан, да се ове три ствари ураде.

    Партиципације: 50,00 динара по анализи и 150,00 динара за ултразвук. Ултразвук иначе може и преко реда, без чекања али онда кошта 2.000,00 динара.

    Све ово набројано код приватног гинеколога, одједном: 2.500,00 дин. за ултразвук, 600,00 дин. за Папа-тест, преглед 500,00 дин.
  • 05.08.2010 07:00
    Sasma normalno sto je tolika guzva, Novi Sad se udvostrucio po broju stanovnika,u specijalisticku kliniku ortopedije ne dolaze samo bolesnici Novog Sada nego i iz drugih delova Vojvodine, jednostavno nama treba nova bolnica s tim sto ova nasa pokrajinska isto tako treba da ostane u funkciji jer Novom Sadu su potrebne dve bolnice, dve decije bolnice dva porodilista,vise ambulanti lekarima opste prakse,kao i vise lekara specijalista..
  • caca

    04.08.2010 21:16
    mucitelji
    valjda vlastodrsci misle *e mucicemo ih /gradjane/ dok ih ne rateramo i naucimo pameti da sve mora da se plati i to *dvared* , jednom drzavi a jednom privatniku.Nije onaj iz *VODOVODA* dzaba rekao gradjanima dasu glupi!
  • elnsa

    04.08.2010 17:40
    To nije slučaj samo kod ortopedije. Jednom mesečno se zakazuju i drugi specijalistički pregledi na Poliklinici. Redovi se stvaraju od ranih jutarnjih sati, mnogo pre 7h, kada se otvaraju šalteri. A na telefone za zakazivanje se taj dan niko nikada ne javlja, pa pacijenti dolaze iz cele Vojvodine i čekaju satima, da predaju knjižice i dobiju termin za pregled.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna